Appeltjes van het Meetjesland

Activiteiten van het Historisch Genootschap

Voordrachten en Lezingen

Ieder jaar hebben wij het genoegen u uit te nodigen op een aantal historische lezingen, georganiseerd door:

 • Familiekunde Vlaanderen – regio Meetjesland
 • Heemkundige Kring “Arthur Verhoustraete”
 • Heemkundige Bijdragen uit het Meetjesland
 • Heemkundige Kring “Het Ambacht Maldegem”
 • Heemkundige Kring “Het Land van Nevele”
 • Historisch Genootschap van het Meetjesland

De aankondigingen voor de komende voordrachten vindt u op onze nieuwspagina.

Verdere inlichtingen over onze activiteiten kunt u verkrijgen bij onze voorzitter.

Kort verslag van de afgelopen lezingen…


 • 06/12/2015 – Voordracht door Stefaan De Groote
  DE EERSTE WERELDOORLOG IN HET MEETJESLAND BEKEKEN DOOR DUITSE OGEN
  Zondagvoormiddag 6 december 2015 om 10 uur 30
  Bibliotheek, Den Boer 15, 9930 Zomergem

  Tijdens de Eerste Wereldoorlog stuurden Duitse soldaten massaal foto’s naar de “Heimat”. Fotografie kende op dat ogenblik een grote doorbraak. Denis Pieters verzamelt en documenteert al jarenlang deze foto’s. Zij komen allemaal uit het Etappengebied, een zeer streng gecontroleerde zone, waar het Meetjesland toe behoorde. Met hulp van Stefaan De Groote, bestuurslid van de heemkundige kring “Het Land van Nevele”, wordt die nog nooit vertoonde collectie nu ontsloten. Er wordt gewerkt aan de uitgave van een fotoboek over het Meetjesland. Tussen 21 februari en 31 mei zal in het Museum van Deinze en de Leiestreek overigens de tentoonstelling “Ausweis bitte! – Duitse fotografie in Oost-Vlaanderen” worden georganiseerd, waarin de collectie van Pieters centraal staat. In die expo zal ook een aantal foto’s uit het Meetjesland worden gepresenteerd.

  Stefaan De Groote zal tijdens de lezing duiding geven bij de meest merkwaardige foto’s uit het Meetjesland: de dodendraad aan de grens, inkwartieringen, opeisingen, bevoorrading en smokkel en het uitzicht van dorpen, steden en landschappen honderd jaar geleden.


 • 08/11/2015 – Voordracht door Lic. Arnold Strobbe
  HENDRIK VAN DOORNE, DE POEKSE DISCIPEL VAN GUIDO GEZELLE
  Zondagvoormiddag 8 november 2015 om 10 uur 30
  Kasteel van Poeke, 9880 Aalter-Poeke (toegankelijk vanuit de Poekedorpstraat en vanuit de Kasteelstraat).

  In het kleine Poeke werd in 1841 de notariszoon Hendrik Van Doorne geboren, een discipel van Guido Gezelle in het Klein Seminarie van Roeselare. Hij was één der weinige leerlingen die Gezelle ooit thuis bezocht heeft. Niet minder dan 26 gedichten van Gezelle zouden rechtstreeks en onrechtstreeks met Poeke en met de Van Doornes verband houden. Zelf schreef Hendrik Van Doorne gedichten in de trant van Gezelle en ook een roman in drie delen “Jan Van Noorde”. Als priester verwezenlijkte hij de droom, die Gezelle zelf nooit heeft kunnen realiseren, namelijk missionaris worden in Engeland.

  Lotenhullenaar Arnold Strobbe, ondervoorzitter van de heemkundige kring “Het Land van Nevele” en lid van het Historisch Genootschap van het Meetjesland, zal leven en werk van deze vergeten Poekse Gezellediscipel voor ons toelichten.


 • 04/10/2015 – Voordracht door Prof. Dr. René Vermeir
  SPANJAARDEN NAAR DE (ZUIDELIJKE) NEDERLANDEN – (ZUID)NEDERLANDERS NAAR SPANJE.
  MIGREREN IN HET SPAANS-HABSBURGS IMPERIUM IN DE 16de-17de EEUW

  Zondagvoormiddag 4 oktober 2015 om 10 uur 30
  Zaal Pax, Kerkhofweg 1, 9880 Aalter

  Meer dan twee eeuwen lang, van 1495 tot 1714, zijn Spanje en de (Zuidelijke) Nederlanden in een staatkundige eenheid met elkaar verbonden geweest. Dit gaf aanleiding tot een intense interactie tussen beide gebiedsdelen, op politiek, commercieel, militair en cultureel vlak. Het leidde tot de tijdelijke of definitieve vestiging van Spanjaarden in Flandes, en van Noord- en Zuidnederlanders op het Iberisch Schiereiland.

  Tijdens deze lezing zal worden nagegaan wie sommigen onder hen waren, en waarom ze het ene land hebben verlaten om zich in het andere te vestigen.


 • 19/04/2015 – Voordracht door Drs. Hesther Van den Donk
  KOSTELIJKE EETGEHEIMEN OPGEDIST UIT DE KUNST
  Zondagvoormiddag 19 april 2015 om 10 uur 30
  Uitspanning Cadsandria Waterpoortstraat 18, 4515 AD IJzendijke (NL)

  Wist u dat de schilderkunst een onuitputtelijke bron is om de eetcultuur van Vlaanderen en Nederland te ontdekken? Met de veelal Vlaamse markt- en keukenstukken, Hollandse banketjes en gedekte tafels, de feestelijke dissen, de Leidse keukenmeisjes en rijke winkeluitstallingen, maar ook met gewone herbergscènes en portretten van etenswaar en drank onthullen de kunstenaars hoe de mens in de loop der tijd voedsel bereidde, kocht of tot zich nam. De archeologie graaft serviesgoed, etensresten en zaden op en zelfs uit scheepswrakken haalt men informatie.

  De lezing wordt georganiseerd in samenwerking met Het Bolwerk te IJzendijke. Het Bolwerk biedt de aanwezigen een kopje koffie/thee en versnapering en de mogelijkheid van een gratis bezoek en rondleiding na afloop van de lezing.


 • 22/03/2015 – Voordracht door Lic. Bram Beelaert
  HET AMERIKA VAN HET MEETJESLAND.
  RED STAR LINE, ‘T GETROUWE MALDEGHEM EN DE MEETJESLANDSE LANDVERHUIZING NAAR NOORD-AMERIKA.

  Zondagvoormiddag 22 maart 2015 om 10 uur 30
  Dienstencentrum Oud St. Jozef, Mevrouw Courtmanslaan 92, 9900 Maldegem

  Op het einde van de negentiende en in het begin van de twintigste eeuw zochten talloze Meetjeslanders hun heil aan de andere kant van de oceaan. Nu nog ontmoet je in steden als Moline in Illinois Amerikanen die kinderwijsjes kunnen opzeggen met een onvervalste Meetjeslandse tongval. Er was reden genoeg om te vertrekken. Rederijen verdienden hopen geld met passagiersverkeer. Ook berichtten veel Meetjeslanders die al in Amerika waren over het leven en de kansen in hun nieuwe land. Lokale kranten zoals ’t Getrouwe Maldeghem drukten deze meestal positieve brieven geregeld af.

  Bram Beelaert studeerde geschiedenis en journalistiek. Hij is onderzoeksleider en curator bij het Red Star Line Museum in Antwerpen.


 • 07/12/2014 – Voordracht door Bart Veeckmans
  Wie waren de “tantes” in de gelijknamige roman van Cyriel Buysse?
  Zondag 7 december 2014 om 10 uur 30
  Gemeentelijk Ontmoetingscentrum, Poekedorpstraat 16, 9860 Poeke.

  Cyriel Buysse is en blijft de belangrijkste vooroorlogse prozaïst van het Meetjesland. Zijn roman “Tantes” (1924), wordt algemeen beschouwd als zijn meesterwerk.

  Het verhaal speelt zich af in het Oost-Vlaamse dorpsmilieu, waar meneer Dufour woont met drie ongehuwde zussen, de Tantes. Zijn kinderen, Max, Clara, Adrienne en Edmée, moeten er later veel van erven. Met de macht van hun rijke erfenis regeren de drie oude kwezels met ijzeren hand over de familie. De ambitieuze opportunist Max is met het fiat van de Tantes getrouwd. Maar de drie huwbare nichtjes leven in een totaal isolement. Een van hen, Adrienne, krijgt een ultieme kans om uit haar bekrompen burgermilieu te ontsnappen, wanneer ze liefde opvat voor de levensgenieter Raymond. De Tantes stellen echter hun veto en dreigen met onterving. Adrienne bezwijkt onder de spanning en belandt in een psychiatrische instelling.

  De lezing wordt gehouden door Bart Veeckmans die ons naar op zoek naar de inspiratiebronnen van deze tijdloze klassieker leidt. Uitvoerige aandacht gaat naar een aantal verrassende historische realia – personen, situaties en plaatsen – uit het Meetjesland.
  Bart Veeckmans publiceerde eerder al over Buysse en is lid van het Cyriel Buysse Genootschap.

Foto Voordracht door Bart Veeckmans
Bart Veeckmans over Tantes, meesterlijke roman van Cyriel Buysse.

Foto Voordracht door Bart Veeckmans
De aanwezigen zullen Tantes ongetwijfeld nog meer smaken.


 • 20/09/2014 – Voordracht door Frits van Oostrom
  Kleine en grote vruchten van het Meetjesland en de tegenpolen Maerlant en Reynaert
  Zaterdagnamiddag 20 september 15 uur
  Auditorium Gemeentehuis Aalter Europalaan 22, 9880 Aalter

  In 1996 publiceerde medioneerlandicus Frits Van Oostrom het onvolprezen Maerlants wereld waardoor hij in één klap beroemd werd in Vlaanderen én Nederland. In de nieuwe Geschiedenis van de Nederlandse literatuur verschenen van hem twee delen: Stemmen op Schrift, vanaf het begin tot 1300 (2006) en Wereld in Woorden, 1300-1400 (2013). Over deze drie werken schreef de pers unaniem zeer lovend.
  Professor Van Oostrom serveert met plezier pareltjes uit onze vroegmiddeleeuwse letteren, schrijft een ongemeen boeiende en spannende saga, de boeken zijn een prachtige hommage aan de middeleeuwse literatuur, hij slaat literaire spijkers met koppen en schrijft magistraal. Kortom: het levenswerk van deze grote geleerde wordt een onwaarschijnlijke krachttoer genoemd. Een niet te missen, uitzonderlijke lezing!

  Frits van Oostrom is Universiteitshoogleraar in Utrecht. Hij is gespecialiseerd in de Nederlandse letterkunde van de Middeleeuwen. Voor zijn wetenschappelijk werk kreeg hij in 1995 de Spinozaprijs. Zijn boek “Maerlants Wereld” werd in 1996 bekroond met de AKO literatuurprijs. Van 2005 tot 2008 was hij president van de Koninklijke Nederlandse Academie voor Wetenschappen.

Foto Voordracht door Frits van Oostrom
Peter Laroy leidde professor Van Oostrom op een originele manier in.

Foto Voordracht door Frits van Oostrom
Professor Van Oostrom vol lof over het Meetjesland.

Foto Voordracht door Frits van Oostrom
Even napraten met professor Magda Devos en Paul Van de Woestijne.
In de achtergrond: voorzitter Hugo Notteboom en Maria De Laere.
(foto’s : Gothard De Coninck)


 • 15/06/2014 – Voordracht door Willy Joos
  Successen en mislukkingen van een aantal Vlaamse protestantse families in het Nederland van de 16de tot en met de 18de eeuw.
  Zondagvoormiddag 15 juni om 10 uur 30
  Doopsgezinde kerk “Het Lam tot Ardenburch”, Weststraat 37, Aardenburg

  Deze lezing besteedt specifiek aandacht aan de bijdrage van zulke families tot de drooglegging van de Beemsterpolder, hun invloed die ze hadden bij de Vereenigde Oostindische Compagnie , de cacaohandel, de Hollandse financiële wereld en de religie.
  Ook de ondergang van sommigen als herenboer of zakenman wordt belicht.

Foto Voordracht door Willy Joos
Een smakelijke gewoonte bij onze vrienden uit het noorden: eerst koffie met gebak…

Foto Voordracht door Willy Joos
Ons medelid Willy Joos hield een heel gesmaakte lezing over een bijna onbekend onderwerp.

Foto Voordracht door Willy Joos
De aanwezigen in het stemmige kerkje van Het Lam tot Aardenburch


 • 04/05/2014 – Voordracht door Caroline De Candt
  Grensgevallen – De geschiedenis van de noordgrens van West- en Oost-Vlaanderen
  Zondagnamiddag 4 mei 2014 om 16 uur
  Gemeentehuis, Marktstraat 7, 9990 Maldegem

  Aan de hand van oude kaarten wordt de bewogen geschiedenis geschetst van de noordgrens van het Meetjesland.

  De ondertekening van een vredesverdrag tussen Spanje en de Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden in het Westfaalse Münster bracht op 15 mei 1648 een einde aan de Tachtigjarige Oorlog. De Republiek werd als souvereine staat erkend. De grens van 1648 komt nagenoeg overeen met de huidige noordgrens van de provincies West-Vlaanderen, Oost-Vlaanderen en Antwerpen.
  Toen het huidige België en Nederland tussen 1815 en 1830 één staat vormden onder koning Willem I werd de landsgrens een tijdlang gewoon provinciegrens.
  Na de Belgische onafhankelijkheid volgde een moeilijke grensafbakening. Na de Eerste Wereldoorlog trachtte België de grens van Vlaanderen te verleggen tot aan de Westerschelde, maar Zeeuws-Vlaanderen bleef Nederlands.

  Deze voordracht vormt tevens het sluitstuk van een tiendaags erfgoedprogramma van 25.04.2014 t.e.m. 04.05.2014 in het Maldegemse gemeentehuis n.a.v. Erfgoeddag (thema Grenzeloos), de Week van de Amateurkunsten (thema De Groote Kunst) en de start van de herdenking van 100 jaar WO I.

Foto Voordracht door Caroline De Candt
Mevrouw Caroline De Candt tijdens haar lezing over het grillige verloop van de grens met Nederland.

Foto Voordracht door Caroline De Candt
Het talrijk opgekomen publiek uit noord en zuid…
(foto’s : Alex Van Vooren)


 • 02/03/2014 – Voordracht door Dr. Michel Nuyttens, Rijksarchivaris
  Kwezeltjes dansen niet…
  Zondagvoormiddag 2 maart 2014 om 10u30
  Zaal Pax, Kerkhofweg 1 te Aalter

  Al in de eerste eeuwen van het christendom kiezen gelovigen – zowel mannen als vrouwen – er voor om celibatair door het leven te gaan en hun ganse leven in dienst te stellen van God, zonder daarom in een klooster te treden. Vandaag nog leven er dergelijke “kwezels” in Vlaanderen.

  Zeg kwezeltje, wilde gij dansen?
  Iedereen kent het liedje “begijntjes en kwezeltjes dansen niet”. Maar ook onderstaand liedje raakte zeer bekend en werd met genoegen gezongen:
  “Daer was lestmael een kwezelken die ’t al wil verstaen
  Die was toch zoo geern naer de hemel gegaen
  Op hare sokskens, kouskens, holleblokskens
  Maer Onze Lieve Heer die aller hert doorziet
  Die wilde desen kwezel in de hemel niet…”

  Wie deze begijntjes waren weten we wel min of meer, maar kwezels kennen we enkel vanuit hun sullige reputatie, zonder te weten wie ze echt waren. Er bestaan vele stereotypen en misvattingen over deze vrouwen en vooral veel onduidelijkheid. In de lezing wordt dieper ingegaan op de kwezels als historisch fenomeen en spreker wijst op het verschil tussen begijnen en kwezels maar focust vooral op deze laatste: waar kwamen ze in Vlaanderen voor? Leefden ze alleen of in gemeenschap? Volgden ze bepaalde leefregels of gedragscodes? Waarom werden vrouwen kwezel of geestelijke dochter en traden ze niet in een klooster? Uit welk milieu kwamen ze? Op welke manier brachten ze hun dagen door en vervulden ze ook een maatschappelijke functie? Hoe geraakten ze aan hun wereldvreemde reputatie?

  De lezing geeft een stand van zaken op basis van het huidige wetenschappelijk onderzoek. Het klassieke beeld van de verzuurde pilaarbijtsters zal zeker worden bijgesteld door het benadrukken van hun rol in het onderwijs, de ziekenzorg enz. Een vergeten groep vrouwen en een vergeten stuk Vlaamse geschiedenis wordt op die manier weer voor het voetlicht gebracht.

  Dr. Michel Nuyttens die aan de Katholieke Universiteit van Leuven studeerde is archivaris en historicus. Sinds 1973 is hij verbonden aan het Rijksarchief. Daarnaast is hij redacteur van het jaarboek “De Franse Nederlanden – Les Pays-Bas Français” van de Stichting Ons Erfdeel docent aan verschillende instellingen en bestuurslid van het Genootschap voor Geschiedenis te Brugge. Hij publiceerde verschillende inventarissen, onder andere van de Abdij van Ename, van de Staten van Vlaanderen en van het archief van Achille van Acker. Zijn boek “Krijgers voor God. De Orde van de Tempeliers in de Lage Landen” werd zeer goed ontvangen en is alom bekend.

Foto Voordracht door Dr. Michel Nuyttens, Rijksarchivaris
Willy Stevens, voorzitter van de heemkundige kring Arthur Verhoustraete, leidde spreker Michel Nuyttens in

Foto Voordracht door Dr. Michel Nuyttens, Rijksarchivaris
Michel Nuyttens tijdens zijn zeer gesmaakte en interessante lezing over de kwezels

Foto Voordracht door Dr. Michel Nuyttens, Rijksarchivaris
Het aandachtig luisterend publiek in zaal Pax in Aalter


 • 15/02/2014 – Voorstelling Jaarboek 64
  Voorstelling Jaarboek 64 van het Historisch Genootschap van het Meetjesland
  Zaterdag 15 februari 2014 om 14.30 uur
  Gemeentehuis Knesselare, Plaats 14

  Op het programma:
  – Welkomstwoord door Peter Laroy
  – Voorstelling Jaarboek 64 door Roger Buyck
  – Paul Van de Woestijne spreekt over “Feodaal Maldegem”
  – Hugo Notteboom stelt het jaarprogramma voor
  – Slotwoord door een vertegenwoordiger van het gemeentebestuur van Knesselare
  – Receptie aangeboden door het gemeentebestuur

Foto Voorstelling Jaarboek 64
Traditioneel is het Peter Laroy die de aanwezigen verwelkomt en de sprekers inleidt

Foto Voorstelling Jaarboek 64
Roger Buyck stelde het jaarboek nummer 64 voor

Foto Voorstelling Jaarboek 64
Paul Van de Woestijne hield een zeer gesmaakte lezing over feodaal Maldegem

Foto Voorstelling Jaarboek 64
De talrijk opgekomen leden en sympathisanten vulden de feestzaal van het gemeentehuis van Knesselare


 • 01/12/2013 – Voordracht door Tim Piceu
  OVER VRYBUTERS EN QUAETDOENDERS :
  TERREUR OP HET VLAAMSE PLATTELAND (EIND 16DE EEUW)

  Zondagvoormiddag 1 december 2013 om 10u30
  Kerk, Molenstraat 58, 4508 AG Waterlandkerkje (NL)

  Walmende brandstapels, fel bevochten veldslagen en bitter volgehouden belegeringen staan symbool voor de godsdienstoorlogen in de Lage Landen.

  Voor de gewone bevolking betekende de oorlog voortdurend leven met terreur en angst: hinderlagen en hongersnood, ontvoeringen en brandstichting, afpersing en ongewenst bezoek van muitende soldaten waren dagelijkse kost.

  Over vrybuters en quaetdoenders neemt je mee op strooptocht in het Vlaanderen van het einde van de 16de eeuw, waar vrijbuiters ongestraft roofden, vee stalen, moordden, plunderden en verkrachtten.

  Hoe verdedigden de Vlamingen zich? Steunden overheid en gerecht hun onderdanen in het verweer tegen hun kwelduivels of gooide de bevolking het maar beter op een akkoordje met de vijand?

  Over vrybuters en quaetdoenders vertelt voor het eerst het hallucinante verhaal van het (over)leven in de frontlijn van de godsdienstoorlogen.

Foto Voordracht door Tim Piceu
Het kleine, doch historisch interessante kerkje van Waterlandkerkje of ’t Keerkske.

Foto Voordracht door Tim Piceu
Bestuurslid Arco Willeboordse vertelde in het kort de bewogen geschiedenis van de kerk.

Foto Voordracht door Tim Piceu
Tim Piceu vertelde straffe en akelige verhalen over de vrijbuiters.

Foto Voordracht door Tim Piceu
Er was geen plaatsje meer vrij in de kerk.
(Foto’s: Alex Van Vooren)


 • 03/11/2013 – Voordracht door Filip Bastiaen
  CHAMPETTERS IN DE GAZETTEN
  Zondagvoormiddag 3 november 2013 om 10u30
  Oud-Stadhuis, Plein 1, 9970 Kaprijke

  Met de gemeentefusies van 1 januari 1977 verdween voor een flink stuk ook de landelijke politie. Velen kennen het begrip veldwachter enkel uit de literatuur.

  Het beeld dat daar van die politiedienaar wordt opgehangen is niet bepaald positief. Uit de officiële bronnen is het aanzien van de veldwachter, zijn echte plaats in de dorpsgemeenschap, niet echt te plaatsen. Van andere zaken valt wel een duidelijk beeld te schetsen.

  Regionale weekbladen lijken uitermate geschikt om naar de algemene beeldvorming over de politie te peilen. Daarbij kan dan nog onderscheid worden gemaakt tussen de instelling politie en de veldwachters als individu.

  Heel de tweede helft van de 19de eeuw wordt onderzocht aan de hand van zes Meetjeslandse periodieken (vooral Eeklo en Maldegem) en enkele andere zoals de Gazette van Thielt, enkele Zeeuwsche Couranten, de Denderbode e.a.

  Het uitpluizen van die oude bladen biedt zicht op zowat alles van het politiegebeuren, vanaf de bekendmaking, het takenpakket, de relatie tot andere politieambtenaren, het nut van de instelling veldwachter, zijn voorkomen enz.

Foto Voordracht door Filip Bastiaen
Filip Bastiaen kon geen betere plek kiezen voor zijn lezing over de veldwachters: onder het Laatste Oordeel!

Foto Voordracht door Filip Bastiaen
Ook in Kaprijke: erg geïnteresseerde aanwezigen.
(Foto’s: Alex Van Vooren)


 • 06/10/2013 – Voordracht door Pieter Boussemaere
  MOEDER, VANWAAR KOMEN WIJ?
  OVER HET ONTSTAAN VAN DE MENS.

  Zondagvoormiddag 6 oktober 2013 om 10u30
  Zaal Pax, Kerkhofweg 1, 9880 Aalter

  Heeft u zich ooit afgevraagd waarom vrouwen zoveel pijn moeten lijden tijdens de bevalling? Hoe neanderthalers er precies uitzagen? Waarom er nu zwarte, gele, rode en witte mensen zijn? En hoe onze toekomst eruitziet?

  Pieter Boussemaere, docent geschiedenis aan de Katholieke Hogeschool Brugge-Oostende met een grote passie voor de ontstaansgeschiedenis, geeft een antwoord op deze en andere vragen.

  Op een boeiende en interactieve manier vertelt Boussemaere alles over het ontstaan van het leven op aarde, het rechtop lopen van onze aapachtige voorouders, de neanderthalers en de verschijning van de homo sapiens in Afrika. Boussemaere zorgt ook steeds voor de laatste nieuwtjes van de wetenschap die sneller evolueert dan de digitale media.

  Zet je dus schrap voor het Grote Verhaal en beleef een interactieve ontdekkingstocht naar het ontstaan van de mens, doorspekt met anekdotes, beeldmateriaal en videofragmenten.

Foto Voordracht door Pieter Boussemaere
Pieter Boussemaere met de schedel van een onzer verre voorouders.

Foto Voordracht door Pieter Boussemaere
Alle aanwezigen luisterden geboeid naar mijnheer Boussemaere die zich ontpopte als een getalenteerd ‘lesgever’.
(Foto’s: Alex Van Vooren)


 • 05/05/2013 – Voordracht door Laurent Inghelbrecht
  HET VRIJE (1000-1800)
  Zondagvoormiddag 5 mei 2013 om 10u30
  Dienstencentrum Oud St. Jozef, Mevr. Courtmanslaan 92, 9990 Maldegem

  Het platteland tussen de IJzer, de Noordzee en de Westerschelde werd tot 1795 bestuurd door de schepenen van het Vrije, of door de schepenen van één van zijn vele appendante en contribuante heerlijkheden. Het Vrije inde belastingen, zond gedeputeerden naar de Vier Leden en de Staten van Vlaanderen, en onderzocht alle mogelijke opduikende problemen.

  De schepenen beschermden de rechten van minderjarige wezen en zwakzinnigen. Er werden processen in eerste aanleg gevoerd voor de kamer of de vierschaar van het Vrije. Er kwamen processen in beroep van de appendanten als Ursel en het Knesselaarse naar het Vrije. Hoewel de contribuanten zoals Eeklo en Lembeke belastingen betaalden via het Vrije, werd voor processen uit Eeklo en Lembeke rechtstreeks beroep aangetekend bij de Raad van Vlaanderen.

  Zo eenvoudig en zo overzichtelijk mogelijk wordt met veel beeldmateriaal en wat humor uitgelegd wie wat in het Vrije deed.
  Tot hulp van de Meetjeslandse heem- en familiekundigen wordt de structuur van het uitgebreide archief dat het Vrije naliet ontrafeld.

Foto Voordracht door Laurent Inghelbrecht
Het mooi gerestaureerde Sint-Jozef in Maldegem.

Foto Voordracht door Laurent Inghelbrecht
Laurent Inghelbrecht ontwarde het ingewikkelde kluwen van het bestuur van het Vrije.

Foto Voordracht door Laurent Inghelbrecht
Geïnteresseerde en aandachtig luisterende aanwezigen.
(Foto’s: Alex Van Vooren)


 • 03/03/2013 – Voordracht door Daniël De Veusser
  VLAAMS ZOMERGEM met
  Karel Lodewijk Ledeganck (1805-1847)
  Hendrik Claeys (1838-1910)
  Alfons Siffer (1850-1941) en
  Hector Plancquaert (1863-1953)

  Zondagvoormiddag 3 maart 2013 om 10u30
  Bibliotheek, Den Boer 15, 9930 Zomergem

  Buiten het feit dat ze in Zomergem geboren zijn of er tijdelijk gewoond hebben, kunnen we stellen dat deze vier personen een paar zaken gemeen hadden: ze waren begaan met onze eigen Vlaamse taal en ze hebben geijverd voor de emancipatie van het Vlaamse volk.

  Ledeganck werd geconfronteerd met het taalprobleem wegens zijn afstandelijkheid t.o.v. de meer actieve cultuurdragers van het eerste uur als Willems, Snellaert e.a.

  Hendrik Claeys, een priesterliterator, was ook de redenaar van dienst bij alle Vlaamse grote plechtigheden.

  Alfons Siffer was een goede vriend van Claeys en een duizendpoot met tentakels in alle letterkundige kringen, die gedurende de schooloorlog niet langer gefinancierd werden.

  Hector Plancquaert, de leeuw van Zomergem genoemd, was een echte kamper voor het goede doel en stond aan de wieg van het daensisme.

Foto Voordracht door Daniël De Veusser
Daniël De Veusser met de vier Vlaamse Zomergemnaren op de achtergrond.

Foto Voordracht door Daniël De Veusser
Het zaaltje van de Zomergemse bibliotheek was bijna te klein om alle belangstellenden een plaatsje te geven.

Foto Voordracht door Daniël De Veusser
Paul Van de Woestyne en Hugo Notteboom, auteurs van de Ledeganckbiografie, met Daniël De Veusser.
(Foto’s: Alex Van Vooren)


 • 09/02/2013 – Voorstelling Jaarboek 63 en voorstelling “Toponymie van Kaprijke”
  Voorstelling Jaarboek 63 van het Historisch Genootschap van het Meetjesland en
  Voostelling van de “Toponymie van Kaprijke” door Paul Van de Woestijne

  Oud Stadhuis, Plein 1 te Kaprijke

  Op het programma :
  – Ontvangst
  – Verwelkoming door Peter Laroy
  – Hugo Notteboom over de werking van het Genootschap en over de vijfde reeks voordrachten in 2013
  – Voorstelling Jaarboek 63 “Appeltjes van het Meetjesland” door redactiesecretaris Filip Bastiaen
  – Professor Magda Devos over de Stichting Achiel De Vos en de Toponymie van Kaprijke
  – Paul Van de Woestijne, auteur van de Toponymie van Kaprijke, lichtte de geschiedenis van Kaprijke toe aan de hand van de Kaprijkse toponiemen

  Na afloop volgde een receptie, aangeboden door het Historisch Genootschap van het Meetjesland en door de Stichting Achiel De Vos.

Foto Voorstelling Jaarboek 63 en voorstelling
Het stemmige stadhuis van Kaprijke, ideale plaats om er ons jaarboek voor te stellen.

Foto Voorstelling Jaarboek 63 en voorstelling
De stemmige raadszaal van het Kaprijkse stadhuis zat afgeladen vol.

Foto Voorstelling Jaarboek 63 en voorstelling
Het bestuur van het Historisch Genootschap van het Meetjesland: (v.l.n.r.) Walter Notteboom, Paul Van de Woestijne, Arco Willeboordse, Hugo Notteboom, Filip Bastiaen, Roger Buyck, Peter Laroy en Oscar Lippens.

Foto Voorstelling Jaarboek 63 en voorstelling
Paul Van de Woestyne, auteur van de Toponymie van Kaprijke.
(Foto’s: Alex Van Vooren)


 • 09/12/2012 – Voordracht door Jan Luyssaert
  Vervolging van herdopers in het Meetjesland
  Zondagvoormiddag 9 december 2012 om 10u30
  Nederlands Hervormde Kerk, Schoolpad 2 te Sint-Kruis (Aardenburg)

  Vanaf omstreeks 1535 ontstonden in Brugge en Gent doperse kernen omdat opgejaagde dopers na het debacle van Münster er konden onderduiken. In beide steden groeiden kleine broederschappen die met elkaar contact zochten. Bellem, Merendree, Hansbeke, Landegem, Lovendegem, Zomergem en nog enkele andere gemeenten uit het noorden van Vlaanderen liggen ongeveer halfweg de reisroute tussen Gent en Brugge. Daardoor werden het al vlug pleisterplaatsen van de broeders en zusters in het doperse geloof. Ze voelden er zich veilig, uit het oog van de pastoor en van de katholieke gemeenschap. Vermomd als rondreizende handelaars trokken ze geregeld naar Aardenburg, bij de Biezen, om er godsdienstige oefeningen bij te wonen. Maar tegen het midden van de 17de eeuw werd de druk van de Roomse kerk zo zwaar, dat de meesten definitief verhuisden naar het tolerantere Noorden.

Foto Voordracht door Jan Luyssaert
Jan Luyssaert op de kansel in het stemmige kerkje: een droom ging in vervulling…
( foto Gothard De Coninck )

Foto Voordracht door Jan Luyssaert
Het kerkje liep nagenoeg vol met heel wat leden van Appeltjes, maar ook met zeer geïnteresseerde noorderburen.
( foto Gothard De Coninck )


 • 07/10/2012 – Voordracht door Hans Sakkers
  Bunkers in het Meetjesland – De Hollandstellung.
  Zondagvoormiddag 7 oktober 2012 om 10u30
  Broederhuis, 39ste Linielaan te Maldegem

  Langs de grens tussen Nederland en België staan als stille getuigen van de Eerste Wereldoorlog tientallen door de Duitse bezetter gebouwde bunkers. Die bunkers waren erop gericht een aanval van de geallieerden in het gebied van de Westerschelde te voorkomen. Zo’n aanval zou desastreuze gevolgen gehad hebben voor het Duitse Westfront en zou alle strijd die in Ieper en omstreken werd geleverd teniet hebben gedaan. De bunkers van die Hollandstellung hebben ertoe bijgedragen dat Nederland buiten de oorlog is gebleven. Over die Hollandstellung, over de soorten bunkers, over het nut of onnut ervan schreef Hans Sakkers een vernieuwend boek. We komen hierdoor meer te weten over de bouw, het doel van de verschillende soorten bunkers en hoe die onverwoestbare bolwerken er nu aan toe zijn. Hans Sakkers is inmiddels de onbetwiste oorlogsschrijver van Zeeland, niet alleen door zijn boek over de Hollandstellung maar ook door de boeken en artikelen die hij publiceerde over de Atlantikwall, over de rol van de Engelse inlichtingendienst enz.

Foto Voordracht door Hans Sakkers
Voor de voordracht van Hans Sakkers was het verzamelen geblazen in het Maldegemse Broederhuis.
( foto Alex Van Vooren )

Foto Voordracht door Hans Sakkers
Hans Sakkers wist alle aanwezigen te verrassen met vele wetenswaardigheden over de bouw, inplanting en uitrusting van de vele bunkers in onze regio.
( foto Alex Van Vooren )


 • 03/06/2012 – Voordracht door Prof. Dr. Wim De Clerq
  Nieuwe inzichten over de middeleeuwse boerengemeenschap op zand- en kleigronden tussen Gent en Brugge (deel 2)
  Zaterdagvoormiddag 3 juni om 10u30
  Zaal Pax, Kerkhofweg 1 te Aalter

  Het eerste deel van de lezing van prof. dr. De Clerq behandelde hoofdzakelijk de ‘Romeinse’ boerengemeenschappen in onze contreien.
  In het tweede deel zal de spreker voornamelijk ingaan op de middeleeuwse boerengemeenschappen tussen Gent en Brugge. Het intense archeologische onderzoek van vooral de laatste tien jaar en nieuwe wetenschappelijke inzichten en gebruikte methodes laten archeologen en historici de kennis met betrekking tot het oudste verleden van Vlaanderen fors uit te breiden. Door de interpretatie van allerlei materiële en andere vondsten op verdwenen nederzettingen, begraafplaatsen en boerderijen slagen deskundigen erin een complex, maar boeiend beeld te reconstrueren van de samenleving meer dan een millenium geleden.
  Wie de eerste lezing van prof. dr. De Clerq bijwoonde, zal het tweede deel zeker niet willen missen.

Foto Voordracht door Prof. Dr. Wim De Clerq
Geïnteresseerde aanwezigen luisteren aandachtig naar het tweede deel van de lezing van prof. Dr. Wim De Clercq
( foto Hugo Notteboom )

Foto Voordracht door Prof. Dr. Wim De Clerq
Na de lezing werd een bezoek gebracht aan de indrukwekkende opzoekingen naast de kerk van Aalter.
( foto Hugo Notteboom )

Foto Voordracht door Prof. Dr. Wim De Clerq
De diehards trotseerden wind en regen en natte voeten om maar de professor te luisteren bij de opgravingen.
( foto Hugo Notteboom )


 • 06/05/2012 – Voordracht door Peter Laroy
  Bendecriminaliteit in historisch perspectief
  Zondagvoormiddag 6 mei 2012 om 10u30
  Bibliotheek ’t Boekengoed, Veldstraat 53 te Knesselare

  Bendecriminaliteit is van alle tijden en komt overal in de wereld voor. In onze streek zijn namen als Baekelandt en de gebroeders Verstuyft niet onbekend. Peter Laroy ging voor de 18de tot de 20ste eeuw op zoek naar informatie over dergelijke bendes in België, Nederland, Duitsland en Frankrijk. Hij ontdekte interessante gelijkenissen en verschillen in oorsprong, samenstelling en werkwijze van deze criminele groepen.
  Peter Laroy wil ons laten kennismaken met de resultaten van zijn veelvuldige historische opzoekingen en lectuur rond West-Europese roversbendes, de problematiek van het Robin Hood-banditisme, de gebruikte technieken, hun jargon, de processen, onthoofding.
  Ook komen enkele interessante nevenaspecten van het thema aan bod zoals de (geheim)taal van de bendes.

Foto Voordracht door Peter Laroy
Pater Laroy bij zijn interessante uiteenzetting over het internationale banditisme.
( foto Alex Van Vooren )

Foto Voordracht door Peter Laroy
Het talrijk opgekomen en aandachtig luisterende publiek.
( foto Alex Van Vooren )


 • 20/03/2012 – Voordracht door Hugo Notteboom
  Tappen uit een oud vaatje…
  Dinsdagavond 20 maart 2012 om 20 uur
  Smoufelbeekhoeve, Donkstraat 59 te Maldegem Donk

  De Nacht van de Geschiedenis, een jaarlijks terugkerend evenement georganiseerd door het Davidsfonds, staat dit jaar in het teken van drank: bier, gedistilleerd en wijn.
  Een avond over brouwerijen, stokerijen, herbergen en kaberdoeskens in Maldegem en het Meetjesland. Over allerlei soorten van bier, over de strenge reglementering en de hoge belastingen. Over dronkenschap en de beteugeling ervan, over messentrekkers en andere laakbare gedragingen ten gevolge van het overmatig drankgebruik…
  Een avond in samenwerking met de Adegemse brouwers van Ambibrew.
  Opgelet !
  Wie deze avond wil bijwonen moet 10 euro overschrijven op
  IBAN : BE93 7470 3294 5267 / BIC : KREDBE BB van DF-Maldegem, en dit voor 10 maart 2012.
  Er wordt een proeverij van een vijftal bieren uit eigen vaatje georganiseerd en daarnaast kan iedereen nog twee uitzonderlijke biertjes ontdekken…

Foto Voordracht door Hugo Notteboom
De luisterende en proevende deelnemers in de gezellige Smoefelbeekhoeve
( foto Alex Van Vooren )

Foto Voordracht door Hugo Notteboom
Hugo Notteboom bracht heel wat nieuwe gegevens aan het licht over brouwerijen en herbergen in (vooral) Maldegem.
( foto Alex Van Vooren )


 • 11/02/2012 – Voorstelling Jaarboek 62 en Huldiging Paul Van de Woestijne
  Voorstelling Jaarboek 62 en Huldiging Paul Van de Woestijne
  Raadszaal – Stadhuis van Eeklo

  In de statige raadszaal van het historische stadhuis van Eeklo verzamelden zich op 11 februari 2012 vele heemkundigen, vrienden en familie van ons bestuurslid Paul Van de Woestyne. Het is immers een traditie bij het Historisch Genootschap van het Meetjesland dat bestuursleden bij hun vijfenzestigste verjaardag eens extra in de bloemetjes worden gezet.

  Paul is niet alleen actief in het Genootschap, hij zet zich ook al decennialang in voor de bloei van het culturele leven in zijn geliefde geboortestad Eeklo. Tezelfdertijd werd ook jaarboek nummer 62 voorgesteld.

  Bestuurslid Peter Laroy verwelkomde iedereen waarna redactiesecretaris Filip Bastiaen het kerksvers Appeltje nummer 62 voorstelde.

  Na de voorstelling bracht voorzitter Hugo Notteboom een warme hulde aan zijn collega en vriend in het Historisch Genootschap en in de Vereniging voor Heemkunde in het Meetjesland.

  Burgemeester Koen Loete belichtte vervolgens het cultureel werk van Paul in Eeklo. Het werd een warme toespraak waarin alle aspecten van de culturele bedrijvigheid van Paul werden belicht: voorzitter en lid van verschillende culturele verenigingen en van de Culturele Raad, organisator van culturele manifestaties, enz.

  Daarna dankte Paul iedereen die het hem mogelijk hadden gemaakt en nog steeds maken, om opzoekingen te doen in vele archieven. Grote drijfveer daarbij is gewoon nieuwsgierigheid over hoe het leven van onze voorouders verliep, de problemen waarmee ze te maken hadden en hoe die werden opgelost, hoe ze zich amuseerden, enz.

  Het stadsbestuur besloot de plechtigheid met een uitgebreide receptie, waardruk werd gesproken over allerlei historische problemen, maar waar ook al een woordje werd gezegd over de aanstaande gemeenteraadsverkiezingen…

Foto Voorstelling Jaarboek 62 en Huldiging Paul Van de Woestijne
Vele vrienden, kennissen en familieleden hadden eraan gehouden aanwezig te zijn de huldiging van Paul bij te wonen.
( foto Alex Van Vooren )

Foto Voorstelling Jaarboek 62 en Huldiging Paul Van de Woestijne
Het geschenk van de stad Eeklo: een prachtige kunstfoto van de markt.
( foto Alex Van Vooren )

Foto Voorstelling Jaarboek 62 en Huldiging Paul Van de Woestijne
De officiële foto van de huldiging van Paul:
v.l.n.r.: schepen Erik Matthijs, schepen , schepen , Peter Laroy, schepen , Filip Bastiaen, burgemeester Koen Loete, Oscar Lippens, Paul Van de Woestijne, xx, Hugo Notteboom, xx, Frederik De Cocker, Roger Buyck.
( foto Alex Van Vooren )


 • 04/12/2011 – Voordracht door Marc De Bie
  Dominus Vobiscum
  Zondagvoormiddag 4 december 2011 om 10u30
  Oud-Stadhuis, Plein 1 te Kaprijke.

  Marc De Bie debuteerde als auteur van cursiefjes waarna hij overschakelde op toneel.
  Zijn stukken werden herhaaldelijk bekroond en bijna vijftienhonderd keer door beroeps- en vrijetijdsgezelschappen opgevoerd. De dag dat het kampioenschap van België verreden werd (1975) kwam als televisiespel op het scherm. In 1990 debuteerde De Bie als romancier. Na De Coburger (1990, Lannoo) volgden Een koningsjaar (1992, Dedalus), Cinema Jarofka (1995, Davidsfonds), e.a.

  In Dominus Vobiscum heeft Marc De Bie het over het rijke (en bijna vergeten) Roomse leven van vóór het concilie. Toen stond de kerk, van doopsel tot begrafenis, in het midden van eenieders leven. De tijd van de wijwatervaatjes, schapulieren, volle aflaten en uit luciferdoosjes gemaakte crucifixen. Van vasten, vlees derven, quatertemperdagen en de zonde van onkuisheid. Van Marcusprocessies en de negen dinsdagen vóór Sint-Antonius. Van korte en lange vespers, hosannaboekjes en de litanie van alle heiligen. Van Averbodes Weekblad en de Eucharistische Kruistocht. Van collectes voor het werk van de Vlamingen in Parijs en de Basiliek van Koekelberg. Van missiepreken, portiunkelen en engelenmissen. Van pastoorsmeiden, suisses, misdienaars en de confrérie van het Heilig Sacrament. Van begankenissen tégen de stuipen en bedevaarten vóór een lief. De tijd van “God ziet mij, hier vloekt men niet.” Maar evengoed van “God schept de dag en ik ga erdoor.”

Foto Voordracht door Marc De Bie
Een sprankelende voordracht over het Rijke Roomse leven door Marc de Bie.

Foto Voordracht door Marc De Bie
Ruim anderhalf uur werden de aanwezigen ondergedompeld in een geloofsbad, dat nu stilaan aan het leeglopen is…
(fotos : Herman Geeraert)


 • 06/11/2011 – Voordracht door Dr. Wim De Clercq
  Boeren op zand – Nieuwe inzichten over de Romeinse en Middeleeuwse boerengemeenschap op de zand- en kleigronden tussen Gent en Brugge
  Zondagvoormiddag 6 november om 10u30
  Zaal Pax, Kerkhofweg 1 te Aalter.

  Dr. Wim de Clercq is doctor-assistent aan de Gentse Universiteit voor de onderzoekseenheid ‘Archeologie van de Historische perioden’. Voor hij aan de vakgroep werkte, was hij als projectarcheoloog verantwoordelijk voor nood- en preventief archeologisch onderzoek in de provincie Oost-Vlaanderen. In 2002 werd hij assistent bij de vakgroep Archeologie waar hij een doctoraatsonderzoek uitvoerde naar de transformatieprocessen in de lokale gemeenschappen uit het noorden van de Civitas Menapiorum bij hun integratie in het Romeinse Rijk. Hij voert momenteel onderzoek naar de karakterisatie en de transformatie van landelijke bewoningsvormen en materiële cultuur uit de provinciaal-Romeinse wereld en de (post)Middeleeuwen. Met betrekking tot de laatste periode staat ook de multidisciplinaire studie naar de ontwikkeling van de gestichte stad van Middelburg-in-Vlaanderen centraal.

  Door de sterke toename van het archeologisch onderzoek in Vlaanderen is er in de voorbije 10 jaar een forse kenniswinst geboekt met betrekking tot het oudste verleden van Binnen-Vlaanderen en de regio tussen Gent en Brugge in het bijzonder. Deze laat ondermeer toe om de zeer drukke landelijke bewoning die de regio kenmerkte tijdens de Romeinse tijd en de volle Middeleeuwen te karakteriseren. Zowel vorm, uitzicht en economie van de boerderijen op de zand- en kleigronden tussen Gent en Brugge kunnen veel beter worden bepaald dan voorheen en zullen in de lezing worden behandeld. Door de materiële vondsten en door de begraafplaatsen wordt ook een inzicht bekomen het dagelijks leven van de mensen zelf. Dit alles brengt ons tot een complex maar boeiend beeld van samenleving die de regio en het landschap zijn eerste vorm heeft gegeven meer dan 1000 jaar geleden.

Foto Voordracht door Dr. Wim De Clercq
Dr. Wim De Clercq gaf in Aalter een uitstekende lezing over de bewoning in onze streek in de eerste eeuwen van onze jaartelling.

Foto Voordracht door Dr. Wim De Clercq
De talrijk opgekomen aanwezigen waren opgetogen over het vele ‘nieuwe’ dat ze te horen kregen. Volgend seizoen komt het vervolg.
(fotos : Gothard De Coninck)


 • 02/10/2011 – Voordracht door Prof. Dr. Bruno De Wever
  De familie De Lille en het Vlaams-nationalisme
  Zondagvoormiddag 2 oktober 2011 om 10u30
  P.O. Bibliotheek (vroegere Schouwburg De Lille), Schouwburgplaats 3-5 te Maldegem.

  Professor dr. Bruno De Wever is hoofddocent geschiedenis aan de Gentse Universiteit. Zijn interesses gaan uit naar de Tweede Wereldoorlog, het (Vlaams) nationalisme, fascisme, collaboratie, enz.. Hij doctoreerde op de ontwikkeling van het Vlaamsch Nationaal Verbond (VNV) tijdens het Interbellum en de Tweede Wereldoorlog en publiceerde er talloze artikels en boeken over. Ook was hij vice-voorzitter van de redactieraad de “Nieuwe Encyclopedie van de Vlaamse Beweging”. In de Sint-Pietersabdij was recentelijk de tentoonstelling Gekleurd Verleden. Familie in oorlog te zien waarvan Bruno De Wever een der belangrijkste medewerkers was. In het gelijknamige boek schetst hij de complexe geschiedenis van de collaboratie.

  De Maldegemse familie De Lille speelde een belangrijke rol in de Vlaamse Beweging en – later – het VNV. Victor was de uitgever van ’t Getrouwe Maldeghem en van de Duimpjesuitgaven en wordt volksvertegenwoordiger, zoon Jozef werd in 1932 burgemeester (aan én af!) en volksvertegenwoordiger, Eugeen was in 1936 lid van de provincieraad en tijdens de oorlog gewestleider van de DeVlag, Leo wordt senator en Gabriël schepen van de gemeente Maldegem. Kortom: een boeiende familie in een boeiend tijdperk.
  In zijn lezing gaat professor De Wever dieper in op de rol die vooral Jozef De Lille speelde in het VNV en over de invloed en de politieke macht van de familie. De lezing gaat door in het vroegere machtscentrum van de familie: de Schouwburg, nu gemeentelijke bibliotheek.

Foto Voordracht door Prof. Dr. Bruno De Wever
Professor Bruno De Wever over de familie De Lille en het Vlaams-nationalisme

Foto Voordracht door Prof. Dr. Bruno De Wever
Het auditorium van de bibliotheek, vroeger het balkon van de Schouwburg, zal afgeladen vol

Foto Voordracht door Prof. Dr. Bruno De Wever
Na de lezing wordt nog even nagepraat in ’t Kasteeltje, bakermat van de familie De Lille
(Fotos : Alex Van Vooren)


 • 19/06/2011 – Voordracht door Prof. Dr. Magda Devos
  Noordzeegermaanse kenmerken in het Vlaams en het Zeeuws
  Zondagvoormiddag 19 juni 2011 om 10u30
  L’Herberie, Rijksweg 18 te Eede (NL).

  Het basispatroon van het Nederlandse dialectlandschap werd gelegd tijdens de Germaanse kolonisatie in de 4e-5e eeuw van onze jaartelling. Vlaanderen en Zeeland werden toen bevolkt door Noordzeegermaanse stammen. De taal van deze volkeren heeft sporen nagelaten tot in de huidige dialecten. Over welke taalkenmerken het gaat, zal prof. Magda Devos ons op een heldere manier uit de doeken doen. Het wordt een boeiende zoektocht naar de wortels van onze streektaal.
  Magda Devos was tot voor kort hoofddocent Nederlandse Taalkunde aan de Gentse Universiteit. Bij de opleiding Nederlands gaf ze cursussen over verschillende onderwerpen uit de Nederlandistiek. Onderzoek doet zij voornamelijk op het gebied van dialectologie en naamkunde. Ze is één van de grote bezielers van het Woordenboek van de Vlaamse Dialecten, dat sinds vele jaren aan de Gentse universiteit wordt samengesteld. Haar naamkundige belangstelling gaat vooral uit naar toponiemen. Ze is redacteur van het tijdschrift Naamkunde en voorzitster van de Stichting Achiel De Vos, die de uitgave verzorgt van de monografische reeks Meetjeslandse toponiemen van vóór 1600. Ondertussen heeft die stichting de toponymie gepubliceerd van een vijftiental gemeenten.

Foto Voordracht door Prof. Dr. Magda Devos
Professor Magda Devos wordt ingeleid door bestuurslid Arco Willeboordse

Foto Voordracht door Prof. Dr. Magda Devos
Een deel van het talrijk opgekomen publiek


 • 06/03/2011 – Voordracht door Dr. Noël Geirnaert
  Vage sporen over de vroegste Brugse geschiedenis
  Zondagvoormiddag 6 maart 2011 om 10u30
  Parochiaal Centrum van Adegem, Adegem-Dorp (achter de pastorie).

  Dr. Noël Geirnaert, afkomstig van Adegem, studeerde aan de universiteit van Leuven en werd in 1973 licentiaat in de geschiedenis. Hij promoveerde in 2001 tot doctor in de geschiedenis, en werd medewerker aan de Radboud Universiteit in Nijmegem. In 1980 treedt hij in dienst bij het Stadsarchief Brugge om op 1 januari 2009 hoofdarchivaris te worden. Hij is bestuurslid van het Genootschap voor Geschiedenis te Brugge, maakt deel uit van het ‘Berek’ van het tijdschrift Biekorf en is eindredacteur van de driemaandelijkse nieuwsbrief ‘Archiefleven’. Zijn talloze historische publicaties betreffen voornamelijk de kerk- en cultuurgeschiedenis van de middeleeuwen en de nieuwe tijd. Vanzelfsprekend legt hij bijzonder veel interesse aan de dag voor de geschiedenis van ‘zijn’ stad Brugge wiens ontstaan nog steeds vele raadsels oproept. Zij lezing gaat dan ook over sporen van de vroegste Brugse geschiedenis die zowat 2.000 jaar geleden begon met een Gallo-Romeinse nederzetting. Hoe die nederzetting evolueerde naar ‘Bryggja’ zal de eminente spreker ons ongetwijfeld met verve uit de doeken doen…

Foto Voordracht door Dr. Noël Geirnaert
Dr. Noël Geirnaert, stadsarchivaris van Brugge, deelde interessante gegevens mee over ontwikkeling van de streek en de ontstaansgeschiedenis van Brugge.

Foto Voordracht door Dr. Noël Geirnaert
De gedenksteen van kluizenaar Everelmus zorgt nog steeds voor controverse in Brugse historische kringen.


 • 12/02/2011 – Voorstelling Jaarboek 61
  Voorstelling Jaarboek 61 van het Historisch Genootschap van het Meetjesland
  Doopsgezinde Kerk – Weststraat 37 te Aardenburg

  Op het programma :
  – welkomstwoord door Hugo Notteboom
  – korte rede burgemeester/wethouder
  – korte voordracht over geschiedenis van de doopsgezinden in Aardenburg door Arco Willeboordse
  – korte voordracht over de geloofsgemeenschap van de doopsgezinden door ds. Leuny de Kam
  – muzikaal intermezzo
  – voorstelling jaarboek 61 door Filip Bastiaen
  – receptie

  De muziek werd verzorgd door Krokmesjeu, en de ceremoniemeester was Arco Willeboordse…

Foto Voorstelling Jaarboek 61
De kerk van de Doopsgezinde gemeente “Het Lam tot Aerdenburch” loopt bomvol

Foto Voorstelling Jaarboek 61
Dominee Leuny de Kam tijdens haar uiteenzetting met in haar hand een bord met de lijfspreuk van vele doopsgezinden

Foto Voorstelling Jaarboek 61
Het bestuur van het Historisch Genootschap met het nieuwe jaarboek:
Arco Willeboordse, Roger Buyck, Hugo Notteboom, Filip Bastiaen,
Walter Notteboom, Frederik De Cocker, Peter Laroy en Oscar Lippens


 • 06/12/2010 – Voordracht door Dr. Marc Carnier, Rijksarchivaris
  De vroegste ontwikkeling van de parochies in het graafschap Vlaanderen
  Zondagvoormiddag 6 december 2010 om 10u30
  Zaal De Koperen Leeuw, Tieltsesteenweg 30 te Eeklo.

  De parochie is veruit de oudste lokale instelling in onze streken. Geen enkele andere organisatie of instelling kan buigen op een geschiedenis van minstens 1000 jaar. Dit wil natuurlijk niet zeggen dat de invulling van deze instelling gedurende dit millennium dezelfde is gebleven.
  Een parochie uit de dertiende eeuw was heel verschillend van een parochie uit de achttiende eeuw, laat staan van een parochie uit het begin van éénentwintigste eeuw. In deze lezing zal geprobeerd worden na te gaan wat we nu eigenlijk weten en kunnen weten over het ontstaan van een parochie, welke instanties er actief waren en hoe hun onderlinge verhouding was (bisschop, patroon, pastoor, parochianen….). Wat gebeurde er eigenlijk op dit parochiale niveau? De lezing zal zo veel mogelijk gestoffeerd zijn met voorbeelden uit het Meetjesland.


 • 06/10/2010 – Voordracht door Prof. dr. Alex Vanneste
  De elektrische draadversperring aan de Belgisch-Nederlandse grens tijdens de Eerste Wereldoorlog (1915-1918)
  Woensdag 6 oktober 2010 om 19u30
  Kanunnik Andrieszaal in Middelburg.

  Vanaf het voorjaar van 1915 sloot de Duitse bezetter de Belgisch-Nederlandse grens af – van Knokke tot Vaals! – met een elektrische draadversperring waarop een dodelijk efficiënte spanning van 2.000 volt stond. Het leek de bezetter een hindernis bij uitstek om de strijd aan te gaan met vluchtelingen, deserteurs, spionnen, mensen- en brievensmokkelaars en inlichtingsagenten.
  De lezing gaat in op de redenen van de bouw van de elektrische versperring, het optrekken en de technische kenmerken ervan, de nare gevolgen voor de grensbevolking, de wijze waarop velen alsnog deze levensgevaarlijke hindernis omzeilden – maar ook op de talrijke slachtoffers die vielen onder het Duitse vuur en de roekelozen die de moordende kracht van de toen nog nauwelijks gekende elektriciteit onderschatten. Het gaat hier om niet meer en niet minder dan om een voorloper van het IJzeren Gordijn.
  De lezing wordt ondersteund door origineel film- en fotomateriaal. De elektrische versperring aan de Belgisch – Nederlandse grens tijdens Wereldoorlog I is en blijft een verrassend historisch gegeven, nauwelijks bekend of gekend. Die grens was een echt maar vergeten front.
  U hoort levensechte en boeiende avonturen, wetenschappelijk – historisch gefundeerd, waarbij de werkelijkheid meer dan eens de fictie overtreft…


 • 05/09/2010 – Voordracht door Lic. Filip Bastiaen
  Een verdwenen gebruik – Uitlezen in het Meetjesland.
  Zondagvoormiddag 5 september 2010 om 10u30
  Zaal PAX, Kerkhofweg 1 te Aalter.

  Een aantal oudere streekgenoten weet zich nog iets te herinneren van het gebruik “uitlezen”. Veelal wordt het afgedaan als het lezen van een aantal berichten door de veldwachter na de hoogmis. Bij het verdwijnen van dit gebruik omstreeks 1950 klopt dit beeld grotendeels. Het is echter een eeuwenoud gebruik en onderzoek ervan voor de 19de eeuw schetst ons een veel meer divers beeld.
  In de lezing, als voorbereiding op een vrij uitvoerig artikel, zullen dan ook talrijke aspecten aan bod komen. Er is vooreerst het juridische kader met onder meer de Gemeentewet van 1836. Van daaruit is het een kleine stap naar de vigerende begrippen in de omgeving. Maar ook de plaats, het tijdstip van het bekendmaken (de enige correcte term) komt aan bod, naast de bekendmaker, de financiële aspecten, het instrumentarium en het rechtsarcheologisch patrimonium, naast natuurlijk ook de aard van de berichten zelf.
  Als uitsmijter zal ook wat aandacht worden besteed aan het “herroepen”, speciale reglementen, aanstellingsprocedures. Om het geheel te kaderen wordt ook gepeild naar de bestaansreden, door te kijken naar de alfabetisering en de kerkelijkheid van de lokale bevolking.

Foto Voordracht door Lic. Filip Bastiaen
Filip Bastiaen tijdens zijn bijzonder goed gedocumenteerde voordracht over ‘uitlezen’.

Foto Voordracht door Lic. Filip Bastiaen
Bij de aanwezigen: een en al aandacht.


 • 06/06/2010 – Voordracht door Prof. dr. Marc Boone
  Gent (12de eeuw): van patriciërs en ambachtslieden. Nieuwe visies op de geschiedenis van een middeleeuwse grootstad.
  Zondagvoormiddag 6 juni 2010 om 10u30
  Oud-Stadhuis, Plein 1 te Kaprijke.

  De traditionele visie op de geschiedenis van de laatmiddeleeuwse Vlaamse steden is nog steeds schatplichtig aan de sterk romantische visie die in de loop van de 19de en begin 20ste eeuw werd ontwikkeld. Toch blijven een aantal inzichten uit deze reeks opvattingen, zoals deze van Henri Pirenne, erg waardevol.
  De huidige stand van zaken van onze kennis dienaangaande laat zich evenwel ook sterk beïnvloeden door inzichten gevoed en gegroeid uit een interdisciplinaire kruisbestuiving waarbij argumenten gehaald worden bij de archeologie, de studie van urbanisatie en ruimtegebruik, de representatie in teksten en kunstuitingen allerhande.
  Aan de hand van dit alles is het (hopelijk) spannend een “gekend verhaal” als dat van het Gent uit de tijd der Artevelden opnieuw te beluisteren. De voordracht bouwt voort op een tekst die geconcipieerd werd voor de nieuwe stadsgeschiedenis die in de marge van het lanceren van het nieuwe stedelijke historisch museum (het Stam op de Bijloke-site) wordt voorbereid.

Foto Voordracht door Prof. dr. Marc Boone
Professor Marc Boone ontpopte zich als een boeiend verteller

Foto Voordracht door Prof. dr. Marc Boone
Het aandachtig en kritisch luisterend publiek


 • 11/04/2010 – Voordracht door Arco Willeboordse
  De machtigste man ter wereld in onze streek – Napoleon in het Meetjesland en West-Zeeuws Vlaanderen.
  Zondagvoormiddag 11 april 2010 in IJzendijke:

  – 10.30: geïllustreerde voordracht door Arco Willeboordse in zaal Brasserie Petit Paris, Koninginnestraat 24, IJzendijke.
  – 11.15 – 11.30: wandeling naar Het Bolwerk, museum van de Staats-Spaanse linies, Markt 38, IJzendijke. Aansluitend bezoek aan de tentoonstelling “In de voetsporen van Napoleon”
  In de namiddag kunnen gegadigden vrij deelnemen aan een fietstocht langs een aantal schansen uit de tijd van de Staats-Spaanse linies (17de-18de eeuw).
  Napoleon was de machtigste man van zijn tijd. Sindsdien is hij uitgegroeid tot een van de beroemdste namen uit de geschiedenis. Op vele plaatsen in Europa heeft hij zijn sporen achtergelaten, ook in onze streek. Hij hield zich er bezig met de verbetering van de infrastructuur, zoals de aanleg van land- en waterwegen, en de vernieuwing van vestingwerken.
  Een aantal keren heeft hij in eigen persoon de streek bezocht, enerzijds op doortocht naar andere locaties, anderzijds om de voortgang van openbare werken te inspecteren. Deze bezoeken hebben aanleiding gegeven tot het ontstaan van een aantal smeuïge Napoleonlegenden.
  Al deze aspecten komen in een notendop aan de orde in een geïllustreerde voordracht met aansluitend geleid bezoek aan Het Bolwerk, in het bijzonder de tentoonstelling “In de voetsporen van Napoleon.”

Foto Voordracht door Arco Willeboordse
Bezoek aan de tentoonstelling “In de voetsporen van Napoleon”

Foto Voordracht door Arco Willeboordse
Tijdens de voordracht…

Foto Voordracht door Arco Willeboordse
Arco Willeboordse